تاریخ انتشار: ۰۹:۱۶ ۱۴۰۴/۴/۱۷ | کد خبر: 177577 | منبع: |
پرینت
![]() |
هرات در میدان، کندهار در قدرت؛ عدالت امارت همین است؟
در ساختار امارت طالبان، از امیر تا معاون رییسالوزرا، چهارده وزیر از ولایت کندهار و از قوم پشتون یا افغان انتخاب شدهاند. با این حال، در یک هفتهی گذشته که موج اخراج مهاجران از مرز اسلامقلعه شدت گرفته، هیچیک از این وزرا تاکنون برای کمک به مهاجران در مرز حضور نیافتهاند.
در مقابل، مردم هرات، با وجود جمعیتی بیشتر از کندهار و بدون داشتن حتی یک نماینده در کابینه؛ تنها و بیپشتیبان؛ اما با قلبی بزرگ، به کمک هممیهنان اخراجشده ای خود شتافته اند.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۱، ترکیب قومی افغانستان چنین است:
۱. پشتونها: ۳۵ تا ۳۹ درصد
۲. تاجیکها: ۳۲ تا ۳۵ درصد
۳. هزارهها: ۱۱ تا ۱۳ درصد
۴. ازبکها: ۶ تا ۸ درصد
با توجه به فقدان آمار رسمی از سال ۱۹۷۹ تاکنون، این ارقام در منابع معتبر دانشگاهی منطقهای و بینالمللی پذیرفته شدهاند. بر اساس همین آمار، حدود ۶۱ درصد جمعیت افغانستان را اقوام غیرپشتون تشکیل میدهند؛ اما آمار غیر رسمی حکایت از ۷۰ الی ۷۵ درصد دارد؛ اقوامی که به صورت کامل از قدرت کنار گذاشته شده اند.
اینکه در برابر فاجعه اخراج نیم میلیون نفر از افغانستانیها از کشور همسایه، هیچیک از مقامات بلندپایهی امارت طالبان حتی زحمت حضور در مرز را به خود ندادهاند؛ نشاندهندهی نگاه قوممحور و انحصارگرایانهی این گروه است.
سال گذشته، هنگامیکه یک کودکی پشتون در ولایت زابل به چاه افتاد، از وزیر دفاع تا رئیسالوزرا، همه از راه زمین و هوا برای نجات او بسیج شدند و خود را به محل حادثه رساندند؛ و البته کاری نیکی کردند.
اما اکنون که صدها هزار زن، کودک و مرد افغانستانی در گرمای طاقت فرسای ۴۵ درجه با خطر مرگ و بیسرپناهی روبهرو هستند، آیا کمک به آنان شایستهی همان سطح از توجه و فداکاری نبود؟
آیا حاکمان کنونی تصور میکنند که این ۶۱ درصدِ حذفشده، از این تبعیض آشکار بیخبرند؟
این ها باید بدانند که پیامد چنین رفتارهای قوممحور و حذفگرایانه نه فقط برای اقوام محروم؛ بلکه برای سراسر افغانستان، دیر یا زود، ویرانگر و وحشتناک خواهد بود.
جلالی
>>> همزمان با افزایش شمار مهاجران بازگشتی از ایران و هشدار نهادهای بینالمللی درباره کمبود خدمات اولیه در مرز اسلامقلعه، وزارت امور مهاجرین طالبان از «حل مشکلات» بازگشتکنندگان خبر داده است.
به گزارش تلویزیون ملی افغانستان که تحت کنترول طالبان فعالیت میکند، در نشستی به ریاست مولوی عبدالکبیر، سرپرست این وزارت، هیئتی که اخیراً از ولایتهای هرات و نیمروز بازگشته است، گزارشی از وضعیت مهاجران ارائه کرده و مدعی شده است که«مشکلات مهاجران در بندر اسلامقلعه حل شده است.»
در گزارش آمده است که مشکل برق در کمپها برطرف شده، تجهیزات مورد نیاز بهموقع فراهم گردیده و روند ثبتنام بازگشتکنندگان نیز بهشکل منظم ادامه دارد.
این در حالی است که صلیبسرخ جهانی و سازمان بینالمللی مهاجرت در روزهای اخیر نسبت به افزایش فشار بر منابع امدادی هشدار دادهاند. بهگفته این نهادها، تنها در پنج هفته گذشته بیش از ۸۰۰ هزار نفر از مهاجران افغان از ایران به کشور بازگشته یا اخراج شده اند و بسیاری از آنان در وضعیت اضطراری بهسر میبرند.
صلیبسرخ جهانی اعلام کرده که تنها ۱۰ درصد از بودجه اضطراری مورد نیاز برای پاسخگویی به این بحران تامین شده است. سازمان ملل متحد نیز گفته است که تا کنون تنها ۲۸ درصد از مجموع ۲۱۶ میلیون دالر بودجه تعیینشده برای «طرح رسیدگی به نیارهای بشردوستانه افغانستان» تامین شده، در حالی که شمار بازگشتکنندگان از مرز ایران و پاکستان از مرز یکونیم میلیون نفر گذشته است.
در همین حال، ویدیوها و گزارشهای منتشرشده در روزهای اخیر نشان میدهند که بیشتر کمکها به مهاجران بازگشتی در مرز اسلامقلعه، توسط ساکنان محلی، تاجران و نهادهای داوطلب مردمی فراهم شده است.
سخنگوی طالبان روز گذشته در گفتوگو با یک رسانه اذعان کرد که شمار مهاجران اخراجی بیشتر از بودجه و امکانات حکومت این گروه است.
با خواندن این خبر که تمام مشکلات مهاجرین در اسلام قلعه رفع شده است پولی که جمع آوری کرده بودیم آنرا مصزف خود کردیم و شکم خود را سیر کردیم قرار که گفته اند حالا طالبان مانند اشرف غنی لافوک تصمیم گرفته اند که اسلام قلعه مانند دبی جور کنند.
یادم نرود که این خبر را به اطلاع اقای حبیب یوسفزی میرسانم که بخیر همین طور و بصورت عاجل تمام مشکلات در ظرف چند ساعت خلاض میشود و مردم ما خوش و خوشحال به زندگی خود ادامه میدهند
>>> شما به امید این امارات اسلامی نباشید وقت سران حکومت همه از یک ولایت باشه